Uber introduce un nou serviciu: transportul cu trotinete electrice

0

Uber face pași importanți în ceea ce privește atingerea scopului de a se transforma într-un furnizor complet pentru nevoile de transport ale cetățenilor. Gigantul a început să investească în Lime, un startup de mare succes din California specializat în închirierea bicicletelor și a trotinetelor electrice.

O parte a subscripției de capital în valoare de 335 de milioane de dolari urmează să fie distribuită de către Uber spre acest parteneriat, însă detalii exacte și sumele oficiale nu au fost încă publicate. Cu capitalul actual, Lime își propune să cumpere zeci de mii de trotinete/scutere electrice pentru a se extinde cât mai mult, atât în SUA, cât și pe celelalte continente.

Lime operează prezent în peste 40 de orașe americane, precum și în câteva importante orașe europene: Berlin, Frankfurt, Viena, Zurich, Paris, Bordeaux, Lyon, Lisabona și Praga. De altfel, după ce s-a lansat în cele 3 orașe din Franța, Lime a devenit cea mai descărcată aplicație din categoria Turism din țară.

Tariful standard practicat de tânăra compania este de 15 cenți pe minut, care se adaugă la prețul de pornire de 1 dolar sau 1 euro, în funcție de continentul pe care se desfășoară activitatea. Sistemul este chiar mai simplu decât cel al închirierilor de biciclete, în sensul că trotinetele electrice pot fi preluate și totodată predate în mod imediat la punctele special amenajate în oraș.

Există însă și contestatari ai acestui sistem, care deși este ieftin, nepoluant și reduce traficul urban, pare să provoace anumite dificultăți în rândul pietonilor. Trotuarele invadate de trotinete nu reprezintă o soluție prea grozavă, cel puțin atâta timp cât în ceea ce privește aceste mijloace de transport nu există nici un fel de reglementări, însă deja au existat discuții oficiale în acest sens și se așteaptă ca în viitorul foarte apropiat să apară și primele legi.

Viteza maximă a unei astfel de trotinete este de 23,8 kph, având un motor electric de 250 wați și roți de 20 cm. Aplicația se folosește extrem de ușor: Utilizatorul caută o trotinetă, o deblochează scanând codul QR când ajunge acolo și apoi poate pleca la drum de cel mult 60km (autonomia maximă). La final, trotineta va fi parcată și blocată de către utilizator tot prin intermediul aplicației. Bateriile acestora sunt realimentate peste noapte și redistribuite pe străzi de către angajații grupului.

Dacă va fi implementat acest sistem și în București și dacă vor rezista aceste trotinete parcate pe trotuar rămâne de văzut, însă riscul este la fel de mare precum al acestui bilet de pariuri. Toate aceste lucruri rămân însă suspendate, mai ales până când situația transportatorilor precum Uber, Taxify sau Clever Taxi va fi reglementată în adevăratul sens al cuvântului în România.

Comenteaza

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.