Oamenii de știință au creat prima radiografie 3D în culori a corpului uman

0

Cercetătorii din Noua Zeelandă au creat prima radiografie în trei dimensiuni (3D) şi în culori a unui corp uman, mulțumită unei tehnici care ar putea contribui la îmbunătăţirea diagnosticării medicale, conform Laboratorului European pentru Fizica Particulelor de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), a cărei tehnologie a fost utilizată în acest scop, informează AFP.

Noul dispozitiv, bazat pe radiografia tradiţională alb-negru, încorporează tehnologia de urmărire a particulelor dezvoltată pentru Marele Accelerator de Hadroni (LHC) al CERN, care a permis descoperirea, în 2012, a faimoasei particule elementare insesizabile numită bosonul Higgs, conform Agerpres.

”Această tehnică de imagistică cu raze X în culori ar putea produce imagini mai clare şi mai precise şi ar putea să îi ajute pe medici să ofere pacienţilor diagnostice mai exacte”, precizează CERN într-un comunicat.

Conform CERN, imaginile arată în mod clar diferenţa dintre os, muşchi şi cartilaj, dar şi poziţia şi dimensiunea tumorilor canceroase, de pildă.

Tehnologia CERN, numită Medipix, funcţionează ca o cameră care detectează şi numără particule individuale subatomice în timp ce acestea intră în coliziune cu pixelii, atunci când obturatorul electronic este deschis. Acest lucru permite realizarea de imagini de înaltă rezoluţie şi de mare contrast.

Așadar, noul instrument de imagistică permite obţinerea de imagini pe care nu le poate realiza niciun alt dispozitiv de imagistică, după cum a subliniat dezvoltatorul său, Phil Butler, de la Universitatea Canterbury (Noua Zeelandă).

Societatea neo-zeelandeză MARS Bioimaging Ltd comercializează acest scaner 3D, numit ”Spectral CT”, precizează sursa citată.

Lunile următoare, acest scaner va face obiectul primului test clinic efectuat pe pacienţi de la ortopedie şi reumatologie din Noua Zeelandă, deschizând calea către o potenţială utilizare de rutină a acestui echipament de nouă generaţie, potrivit CERN.

Comenteaza

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.